З Днем Соборності Україно!

Сьогодні, 22 січня, Україна відзначає День Соборності. У цей день ще у1919 роцівозз’єдналися Схід і Захід України в особі УНР і ЗУНР. Тоді, на жаль, Україна єдиною була досить короткий час. Ряд причин, особливо недовіраі розрізненість політиків, важкі економічні умови і воєнний стан, привели до тяжкої катастрофи. Всього через кілька місяців Київ захопили більшовики,СхіднуГаличинуокупували поляки, а Закарпаття перейшло до складу Чехословаччини.

Але нагальністьСоборності не згасла в роках поневірянь!22 січня 1990 р. вона вибухнула енергією інтелігенції ламаючи ідеологічні лещата радянського режиму і патріоти утворили живий ланцюг від Львова до Києва, єднаючи Схід і Захід України. За різними оцінками, в акції брало участь від 0,5 до 3 мільйонів українців. З того часу щороку продовжується традиція створення "живих ланцюгів", що символізують єдність українського народу.

Після потрясінь останніх років Соборність для українців – не просто дата історії. Російська агресія консолідувала українське суспільство - єдина та неподільна країна сприймається всім народом як величезна цінність, оплачена тисячами життів.

Сьогодні День соборності єднає українців не лише в Україні, а йу всьому світі.Молодь у Києві та Харкові утворила традиційний «живий ланцюг», поєднавши лівий і правий береги Дніпра, а в Одесі - сходи до моря. За ініціативимолодіжнихорганізаційСвітового конгресу українціввідбувся міжнародний флеш-моб Ukraine United – «Україна єдина». На заклик взяти в руки постер з гаслом «Україна єдина» і зробити селфі відгукнулося понад 60 країнта більше 100 міст України, надійшло майже 8 тисяч фотографій. На знімках – хлопці у вишиванках на тлі хмарочосів Чикаго, група депутатів Європейського парламенту, Мексика,Африка, Швейцарія, окупований Кримі, навітьполонена у Росії льотчиця Надія Савченко.

Директор гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців Уляна Супрун під час акції, проведеної за участі українців із різних країн світу на історичному місці проголошення Акту Злуки - Софійській площі у Києві, знаменно зазначила: «...Україна єдина. Не лише Схід і Захід, а також діаспора єдина з Україною. Маємо наших гостей з Канади, з Австралії, з Франції – сьогодні приїхали сюди, щоб підтримати Україну в День Соборності».

Асоціація «Ренесанс Одеси» вітає ветеранів та народ України з Днем Соборності!

Ми щиро зичимо всім миру, мужності, стійкості, єдності, порозуміння і плідної співпраці!

Слава Україні!